Lokalhistorie

Lokalhistorie

Dette menupunkt til ”Esrum historie” indeholder en blanding af både ældre og nyere materiale om byens lokalhistorie i relation til byens udvikling, kulturliv, erhvervsliv, husene, menneskene og den omgivende natur.

Arbejdet med at beskrive Esrums lokalhistorie er fortløbende i borgerforeningen, og vi har mange beretninger er ”på vej”. Det gælder blandt andet emner som Esrom kro, Esrom posthistorie, Retsbyen Esrom, foreningsliv, sommergæster/pensionater, biografen, telefoncentralen, kommunekontoret, sygekassen og det omfattende erhvervsliv.

De lokalhistoriske dokumenter, der hidtil er i hænde, er her nedenfor opført. God fornøjelse med læsningen. Se også menupunktet ”Fortællinger”, hvor nogle af de ældste i Esrum fortæller personlige beretninger fra svundne tider.

ESRUMS IDRÆTSHISTORIE
Peder Lund 2018
Peder Lund har aktivt og organisatorisk været et meget markant element i Esrum Idrætsforening i mange år.

ESROM 1898
Frederiksborg Amts Avis 26. maj 1898
Avisartikel fra slutningen af 1800 tallet i serien ”Fra Amtets småbyer”. 

ESRUM - EN ANDERLEDES LANDSBY
Erling Tønder Andersen 2010
Artiklen er oprindelig skrevet til bogen ”Esrum Sø - til vands og til lands” fra 2010; men Erling Tønder Andersen har i januar 2017 givet sin tilladelse til, at den også anvendes her.

ESRUM I TREDIVERNE
Gert Grøndahl 1984
Fra lokalhistorisk arkiv i Græsted er indhentet denne fine beretning af Gert Grøndahl, der er født i Esrum 1929 og som midaldrende har beskrevet hverdagslivet i Esrum i 1930’erne.

ESRUM GENNEM GENERATIONER
Grethe Steinmann 2010
Lokalhistorisk skrift på i alt 258 sider (2 hæfter), udgivet af Lokalhistorisk arkiv for Græsted og omegn i 2010. Grethe Steinmann har stået for indsamling og sammenskrivning af materialedokumentationen om husene, menneskene, arbejdsliv og andre aktiviteter for områderne Esrum hovedgade, Kristinedalsvej, Klostergade, Munkevej, Kildevangen, Ålykkevej, Bytoften og Rishavevej. Grethe Steinmanns mand, Niels Steinmann, har stået for billedbearbejdningen. Esrum borgerforening har i 2016 fået Grethe og Niels Steinmanns tilladelse til at gengive dette lokalhistoriske dokument, som imidlertid ikke omfatter områderne Esrum Park, Kroengen, Rishave Park, Klosterparken og ”Ny Ålykkevej” på den gamle gartnergrund.

Klik på vejnavnet og læs historien om de forskellige huse og hvem der har boet i dem.

Lån orginalerne på bibliotektet

Relaterede artikler