Podning af frugttræer marts 2016

Tom Hansen, æbleekspert i Esrum, var underviser for 14 deltagere i et kursus om podningens kunst – afholdt i Esrum Borgerforenings lokaler i Skovkanten lørdag den 12. marts 2016.

Tom havde medbragt podekviste, grundstammer, bindemateriale og podevoks. Vi selv var klar med små grensakse og små, skarpe knive. Indledningsvist fortalte Tom om podeteknikker, podetidspunkter og egnede frugtsorter – hvorefter vi øvede håndelag på øvekviste.

Det kræver lidt øvelse at skære 3-4 cm lange, præcise skråsnit, der skal være helt glatte og uden for meget ødelæggelse af cellelagene mellem bark og ved. Podeknivens skarphed er vigtig; og vi havde da også forbindingskassen klar!
Vi skar flotte skråsnit i udvalgte podekviste og grundstammer med sammenlignelig tykkelse. Podekvistens skråsnit blev lagt sammen med grundstammens skråsnit, så vækstlaget mellem de to snit havde størst mulig kontakt ved stram sammenbinding med podeelastik. Til sidst blev podevoks af smeltet bivoks påført med pensel over de sammenbundne områder for at forhindre både udtørring og angreb af skimmelsvampe.

Der var en dejlig, afslappet stemning blandt kursets deltagere – og om få år har flere esrumborgere forhåbentlig æblebærende træer i haven af egen podning!
Tak til Tom for et godt kursus.
Tak til Elin for at være tovholder (og kagebager).
Tak til Kirsten for at tage oprydningstjansen.

Vi håber på at kunne følge op med et kursus i beskæring af frugttræer – når den tid kommer. Tom har lovet tips og tricks – i hans egen have.

Foto: Elin & Per