Whiskysmagning
Esrums lokale whiskykender og læremester Martin Marcher havde allerede ved arrangementets start sørget for et stemningsfuldt rum med stille traditionel skotsk baggrundsmusik, en duft af milde whiskyaromaer og et smukt opdækket bord i ”whiskyens tegn”.
Martin Marcher indledte dagen med at præsentere sig selv, og suppleret af små anekdoter fortalte Martin derpå kort om de forhold, der er kendetegnende for single malt skotsk whisky.
Single malt skotsk whisky fremstilles ved destillation af øl, der alene er produceret ud fra spiret maltbyg, og som traditionelt er tørret over rygende tørv inden mæskning og gæring. Single malt skotsk whisky kommer altid fra ét bestemt skotsk destilleri, hvor øllets alkohol afdestilleres i kobberkedler af to gange. Andet destillat (med omkring 65 % alkohol) lagres/modnes i Scotland altid på fade af egetræ (ofte brugte sherryfade) i minimum 3 år, men kan ligge på lager i flere årtier. Efter endt lagring fortyndes whiskyen oftest til mellem 40 % og 46 % alkohol, hvilket giver et mere optimalt forhold mellem vandopløselige og alkoholopløselige aromakomponenter. Efter tapning stopper al videre aromaudvikling.
Det er lagringsperioden, der har den største betydning for smag og duft. Men en lang række andre parametre under fremstillingen bidrager med særegne aromaer, hvilket alt i alt giver single malt skotsk whisky stor kompleksitet i duft og smag.
Martin Marcher pointerede fornøjelsen ved at sætte ord på smagsoplevelser, og han havde derfor til inspiration medbragt forskellige aromaprøver; blandt andet forkullet træ, røget tørv, maltet byg, pibetobak, mos, kiks, hessian, kokos, tørret frugt og forskellige krydderier. Martin opfordrede desuden til at tænke på egne smags- og duftoplevelser gennem livet.
Vi blev løbende gennem et par hyggelige timer præsenteret for i alt fem prøver, og alle deltagere blev bedt om at karakterisere prøvernes duft- og smagstoner; dels skriftligt, dels verbalt i plenum. Første smagsprøve var simpel ”nysprit” (”babyen”) lige inden den kommer på fad, og de fire efterfølgende prøver var færdige og forskelligartede (pris, alder, region, duft- og smagsnoter) single malt skotsk whisky: 1) Aberlour, 2) Connoisseur, 3) Arran og 4) Kilkerran.
Med Martin Marcher som fantastisk inspirator blev whiskyprøverne bedømt en efter en. Alle omkring bordet var koncentreret og fokuseret; samtidig var stemningen ”løftet” og sjov. Whiskyuniversets vokabularium blev udvidet med de mest fantastiske smagsassociationer.
Til en afsluttende gaveleg (smageglas til vinderen) blev alle deltagere bedt om at beskrive deres foretrukne whisky blandt de testede. Med Martin Marcher som tvivlrådig dommer blev den vindende whiskysmager udnævnt. Han havde lidt atypisk karakteriseret sin foretrukne whisky som poesi: Connoisseur whisky fra 2006. En rolig, blød, sød og smuk kvinde. Hun er skarp. Hun vil danse – det vil jeg også. Men når vi har danset en hel nat, vil hverken hun eller jeg stoppe.
Tak til Martin Marcher for stor entusiasme og en vidunderlig, lærerig dag!
Tekst & foto Elin Kirkegaard