Sankt Hans i Esrum 2019


Kære Esrum medborgere.

Hurra for Esrum — Først af vil jeg takke for den ære at få lov at holde tale i aften.
Jeg er som sikkert mange af jer, fan af denne lille skønne, snart 900 år gamle by, som for mange af os er blevet vores hood.

Tit tænker jeg på grundlæggelsen af klostret, som jo begyndte denne by.

Da Ærkebiskop Eskild mødte Bernhard af Claivaux fra Cisctercienserordenen– opstod der et nært venskab, som fik Eskild til at spørge om ikke Bernhard ville oprette et kloster her.
På baggrund af venskab og kærlighed til hinanden blev klostret opført.

Og da munkene fra Frankrig kom her til, kaldte de stedet ”exstremus finibus mundi” – ”jordens yderste grænse”

– Det er vores alles glæde i dag at bo i Esrum; stadig på fundamentet; kærlighed og venskab.

– der kunne tillægges andre motivationen for vores bys tilblivelse, men ganske sandt er det førnævnte – og hvis vi fortsat vælger storhed til og overser minusser kan vi bygge og drømme videre her i vores tid.

Og bygget er der lige blevet, Borgerforeningen står som bygherre for det smukke Shelter 60 meter fra søen.
Det er meget rummeligt og kan ikke ligge smukkere. – 1000 tak fra os alle til dem af jer der har stået for dette.

Esrum betyder jo »den åbne plads ved søen Es«, af Æsi, der betyder svulme op i meningen at gå over sine bredder.

Og plads og luft er vi mange der har fundet her i Esrum, og overført betydende også plads til at os selv. Vandet der flyder over sine bredder håber vi selvfølgelig ikke sker, men overført; må stedet her være forfriskende, så der er rigelig vand til at nære vores drømme.

Det er midsommer, den skønneste tid i landet, lyset har vundet – det er frodigt og det er snart ferie
– i aften er det er Sct. Hans. Og vi brænder bål af for at fejre det og i dag brænder vi hekse af i sjov, men for 400 år siden var det et mørkt kapitel i vores historie. -I håb om at komme af med det onde, fandt vi dengang syndebukke og kaldte dem hekse;
-i dag kalder vi dem noget andet, for vi har stadig trang til at give andet og andre skylden for noget der er mislykket.
For vi vil ikke være onde, kun gode. Og gode bliver vi kun, hvis vi tør erkende, at vi aldrig med sikkerhed ved, hvad der er godt. Vi kan jo let, ud af vores tanker om godhed, gøre noget for og ved andre som hos dem bliver opfattet om det værste. Gode bliver vi kun, hvis vi tør stille os så tæt på Sankt Hansbålets lys, at vi kan få øje på det sted i hjertet, hvor vi ligner dem, vi kalder onde. For det er jo ikke kun andre der er onde.
Sankt Hansaften er aftenen før Sankt Johannes dag. Johannes Døberens forkyndelse gik ud på at udstille farisæeres selvgodhed og selvretfærdighed. De havde altid godheden på deres side. Det var for Johannes roden til alt ondt.
Og for fortsat at mindes Johannes i dag; Han sagde disse bevingede ord, da han oplevede at mange af hans følgere forlod ham og sluttede sig til hans granfætter Jesus; ”han blive større og jeg blive mindre” –
Og jeg kan ofte håbe at andet blev større og jeg selv blev mindre :-)
Disse ord tænkte jeg også på da jeg stod overfor min hæk forleden, ”den er blevet større og jeg er blevet mindre” –
Men virkelig skønne ord fra Johannes, som kan hjælpe os ud af selvoptagethed; at andet og andre blev vigtigere end mig – at hjælpe til andres glæde og lykke og ikke kun min egen.
Johannes ord er også forfriskende oven på den nylige overståede valgkamp, hvor alle havde travlt med at beskrive sig selv og pege på sig selv. – Man kan smittes af Johannes´ lethed overfor sig selv, og får lyst til at ens tanker skal kredse sig om ´Du dig og dit´ og ikke så meget om ´jeg, mig og mit´.

Da vi flyttede herud i 2011 husker jeg at Kurt fra Rishavevej, sagde denne bemærkning, ”alt kan gro i Esrum”, nok sagt om haveplanter men ordene kan overføres til meget. Meget kan i samspil gro her, hvor klostrets founding fathers værdier kærlighed og venskab råder.

Må medmenneskelighed, omsorg, omtanke og storhed – og byggetrang stadig gro i denne kære lille by i vores tid, i vores generation.
Lad os råbe 3 hurraer for Esrum.
Esrum længe leve; Hurra Hurra Hurra.

Glædelig Midsommer.

Tak til arrangementets tovholdere Kirsten Fries fra Esrum Borgerforening og Claus Blok fra Grundejerforeningen Rishave Park.
Tak til Lisbeth Bjergager og Birgit Lorentzen for fremstilling af heksen.
Tak til Claus Aagaard Nielsen for båltalen.

Foto: Birte Skov Larsen