Jul i Esrum 2018


Mere end 80 esrumborgere trodsede den milde regn 1. søndag i advent og deltog i Esrum Borgerforenings juletræstænding. Børn og voksne talte i samlet flok ned til tændingen af det store, smukke grantræ på pladsen foran Esrum Kost- & Friskole. Og julemanden, der også havde fundet vejen forbi, uddelte godter til børnene.

Efter tændingen af juletræet trak vi alle indenfor i ”Julekroen” på Esrum Kost- & Friskole, der igen i år generøst havde tilbudt lån af de smukke lokaler med tilhørende køkken og skrankedisk. Herfra blev serveret æbleskiver og gløgg til de voksne samt æbleskiver, slik og varm kakao til børnene.

Humøret var højt hos alle de fremmødte, og Carl-Gustav fra borgerforeningens bestyrelse orkestrerede eftermiddagen bravt og festligt. Udover godt til ganen og julequizzer med præmier for både børn og voksne, blev der til klaverakkompagnement sunget ”Højt fra træets grønne top” og ”På loftet sidder nissen”. Borgerforeningen formand Thea Marie Andersen holdt årets juletale, der her nedenfor er gengivet.

I fotogalleriet til venstre ses stemningsbilleder fra både dagens forberedelser, fra juletræstændingen i tusmørket og fra den herlige indendørs julefest.

 

TAK til Rema 1000 (købmand Carsten Friborg) for sponsorering af rigelige mængder æbleskiver, gløgg, kakao og slik.

TAK til familien Tanderup på Østvej for sponsorering af det meget flotte grantræ.

TAK til Claus Blok og Lars Blok for opsætning af juletræslys.

TAK til Ole Christian Hansen for at agere hyggelig julemand.

TAK til Iben Segefjord for hyggespil og akkompagnement på klaver.

TAK til de frivillige hjælpende medlemmer af Esrum Borgerforening Birgit Lorentzen, Mogens Tanderup, Vibeke Alsøe og Lars Poulsen.

Endelig sidst; men absolut ikke mindst:

TAK til Esrum Kost- & Friskole, Sekretær Lisbeth Borg & Pædagog Thomas Hejgaard Nilsen for hjælp og lån af storkøkken, spisestue og orangeri til de indendørs aktiviteter.

TAK til eleverne fra Esrum Kost- & Friskole (Aktham Yousif, Victor Abildkvist & Oliver Jensen) for fin hjælp ved servering og lån af lydanlæg.

 

ÅRETS JULETALE af Thea Marie Andersen, formand for Esrum Borgerforening.

2018 har været et år med mange aktiviteter i borgerforeningen. Vi kan bl.a. nævne:

-AFFALDSINDSAMLING. En dejlig dag med både nye og kendte ansigter. Dagen forløb godt, og det er mit indtryk, at flere fik mulighed for at hilse på Esrumborgere, som de ellers ikke havde hilst på før.

-JORDTIP med læserbreve og henvendelser til kommunen.

-GRUSGRAV med læserbreve samt høringssvar.

-FLYTNING AF DAGINSTITUTIONER, høringssvar. Husk, når vi efterlyser jeres tilkendegivelser, er det vigtigt, at vi får dem. Uanset om I er enige eller uenige. På den måde kan vi bedst repræsentere byen.

-BØRNEFESTIVAL. Vellykket arrangement for byens børn, hvor specielt Duck race var et hit. Mon ikke vi skulle gentage successen til næste år med et Esrum mesterskab i Duck Race?

-JUBILÆUM PÅ ESRUM KOST- & FRISKOLE. Blev arrangeret i samarbejde med Esrum Borgerforening. En super hyggelig aften, som godt kunne danne grobund for flere fællesarrangementer.

-BÅLSHELTER. Det bliver dyrere end først antaget, så der blev behov for at søge flere midler end dem vi allerede har fået.

-TRAFIK PÅ KLOSTERGADE. Dialog med Klosteret, beboerne og Kommunen.

-CYKELSTI. Den vi elsker at hade; men giver trods alt en mere sikker skolevej for cyklister.

-OG SÅ ER DER JO LIGE DEN DER MED FACEBOOK… Nogle er blevet hængt ud, andre nedgjort, og så er der den generelle brok… Og nej, uklippede hække, udstilling af handelsvarer eller (u)lovligt parkerede biler, har ikke nødvendigvis interesse for alle. Og da slet ikke, når der kommer navne på. Men vi kan hjælpe hinanden, når katten bliver væk, når komfuret giver op osv. Det er det, der gør Esrum til noget helt specielt.

Da jeg og min familie flyttede til byen for 3 år siden, bliv vi mødt med åbne arme af alle vores naboer. Hele gaden kom på skift og bankede på vores dør med blomster og velkomster. Det var helt overvældende – på den fede måde!

Vores oplevelse af Esrum har siden været, at Esrum er byen med plads til alle – også landsbytossen (og så må I selv vurdere, hvem I mener, er landsbytossen, og hvad I kan gøre, for at han/hun føler sig hjemme i vores dejlige by).

Julen er en god anledning til at bevare denne stemning.

Så tøv ikke med at lægge vejen forbi naboen – eller ham/hende længere nede af vejen, som man aldrig har fået hilst på.

Så kan man jo altid byde dem på nogle at de julekager, man alligevel har købt/bagt alt for mange af. Det vil klæde byen, vores sammenhold.

Vi vil et Esrum, hvor dialog og sammenhold er vejen frem.

 Men lad os se frem mod det nye år – også her har vi masser at aktiviteter i støbeskeen:

– SHELTER. Med Roland Carlfelds hjælp, ser det ud til, at vi til foråret kan bygge det shelter, vi har arbejdet hårdt for skulle blive en realitet.

– BORGERMØDE. Vi er også i gang med at planlægge et borgermøde, hvor vi håber at se ”hele byen”. Tanken med borgermødet er blandt andet at sikre, at alle borgere bliver hørt, så vi også i fremtiden kan arbejde for de rigtige ting. Jeg kan også allerede nu løfte sløret for, at et af emnerne på borgermødet, vil være tanker fra bestyrelsesformanden på Esrum Kost- & Friskole – omkring genopførelse af en bygning på det sted, hvor den gamle ”Teatersal” ved Esrum Kro lå. Konceptets ide er, at denne bygning dels skal kunne anvendes af skolen, dels skal være til glæde for hele byen. Men det hele er på tegnebrættet, så alt kan ske…

Nu har jeg vist underholdt jer længe nok, så der er kun tilbage at ønske jer alle sammen en rigtig Glædelig Jul og et Godt Nytår.