Nyheder

Børnebøger bider fra sig…

Børnebøger bider fra sig…

..var overskriften på børnebogsarrangementet søndag den 6. november 2016 i Esrum Borgerforenings lokaler, da Bo Gottlieb indviede os voksne brugere i god børnelitteratur.


Bo Gottlieb har tidligere været lærer på et behandlingshjem for børn med psykiske diagnoser, og hans erfaring herfra er, at det er nemmere at tilgå børnene via litteratur.

Bo Gottlieb indledte eftermiddagen med at demonstrere sin excellente oplæsningskunst ved oplæsning fra Dorte Karbæks tidstypiske bog for større børn Pigen der var go´ til mange ting.

Bo Gottlieb fortsatte med børnelitteraturens historiske udvikling og startede med at omtale Børne Spiegel fra 1568; Danmarks første børnebog, der mest indeholdt påmindelser om god opførsel. Senere kom H. C. Andersen, der som 30-årig i 1835 fik udgivet Eventyr fortalt for børn. Fra denne tid og helt op i 1960’erne var børnebøger generelt enten belærende eller fyldt med ulykkeshistorier.

Børnelitteraturen fra 1960’erne og frem til i dag har ændret sig fra historier om ”de gode tjenester” til socialrealisme og mangfoldighed. Sproget er blevet frækkere, mere moderne og voksent. Desuden er illustrationerne nu en interessant integreret del af fortællingen.

Bo Gottlieb krydrede foredraget med talrige eksempler på anbefalelsesværdig god børnelitteratur til henholdsvis De mindste, De mellemste, De ældste og YA (Young Adults). Derudover blev der givet statement og regler for - samt anbefalinger til, hvordan forældre og bedsteforældre sammen med børn bruger børnelitteraturen.

Der blev oplæst, argumenteret og diskuteret. Og der blev drukket kaffe/te og spist dejlig æbletærte, som Kirsten Fries fra borgerforeningen havde bagt.

Det var et meget flot arrangement, som Bo Gottlieb havde forberedt. Esrum Borgerforenings bestyrelse har besluttet at gentage arrangementet; sandsynligvis i foråret 2017.
Se Galleri

Relaterede artikler